Varför härdat glas är så effektivt som säkerhetsglas

När det är tal kring härdat glas syftar man på en sorts glas som kan klara av temperaturskillnader på upp till 250 grader, som är duktigt på att stå emot tryck och som flitigt dras nytta av som säkerhetsglas tack vare dess oskarpa glasskärvor.

Ibland kallas detta material för värmetåligt glas, men oavsett om du föredrar benämningen säkerhetsglas, härdat glas eller värmetåligt glas är det en sak som är säker: det finns många praktiska användningsområden för det.

Härdat glas och dess användningsområden

Vad är härdat glas och hur används det? Jo, härdat glas har framställts på så vis att det avkyls fort utan att långsamt låtas svalna. Resultatet blir att härdat glas inte har samma struktur som ordinärt glas, utan det får en mer hållfast struktur samtidigt som det inte går sönder på samma sätt. Härdat glas dras ofta nytta av som glas i bilrutor eller på offentliga platser såsom busskurer.

Då den här typen av glas är hela fyra gånger så starkt som ordinärt glas som används till fönster därhemma är det en smart lösning vid tillverkning av glasdörrar och dylikt i skolor, på sjukhus och på flera andra offentliga platser.

En säkrare sorts glas

Vad är det då egentligen som gör härdat glas så säkert utöver dess robusta egenskap? Jo, när den här typen av glas går sönder spricker det i mycket små bitar utan vassa kanter. Det blir därför inga stora glasskärvor som kan komma att skada folk. Du har säkerligen tidigare sett en bilruta eller en busskur gå sönder, och hur detta skiljer sig från när exempelvis ett dricksglas i köket spricker. Personskaderisken minskar helt enkelt när härdat glas dras nytta av, och det är därför som du ofta får syn på härdat glas i offentliga miljöer.

Härdat glas kan även beskrivas som värmetåligt glas då det klarar av temperaturskillnader på upp till ungefär 250 grader. Jämför detta med ordinärt glas som klarar av temperaturskillnader på upp till 40 grader och det blir snart uppenbart varför just härdat glas uppskattas och tillämpas vid en hel uppsjö av tillfällen.

Hur skiljer sig härdat glas från vanligt glas?

Det finns flera egenskaper som skiljer sig mellan ordinärt glas och härdat glas. Låt oss ta bilresor som ett exempel. Om du sitter i en bil och skulle råka ut för en olycka kommer du självfallet att skadas om stora glasskärvor kommer mot dig. För detta skäl används härdat glas till bilrutor: ett material som inte bara är flera gånger starkare än ordinärt glas, utan som också spricker i ytterst små oskarpa bitar för att inte skada dig.

Härdat glas fungerar som sagt även som ett värmetåligt glas som klarar av mycket större temperaturskillnader, och därför lämpar sig härdat glas bättre på platser där temperaturen snabbt skiftar. Inbrottsbenägna områden kan också gynnas av härdat glas snarare än vanligt glas då det är svårare att ta sönder och heller inte skadar andra om det skulle krossas. För dessa skäl är härdat glas sannerligen utomordentligt effektivt som säkerhetsglas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.