Skötsel av skinn och läder

Idag finns det ju en hel del olika produkter tillverkat i skinn eller läder. Det är allt från väskor till skor och sadlar för hästar. Det är viktigt att ta hand om sina skinn och läderprodukter. Det oavsett om du har köpt skinn och sytt egna saker eller köpt dig en läderväska. I denna guide ska du få en bra överblick på hur du på bäst sätt kan sköta om en väska i skinn eller läder. Du ska även få lite allmäna skötselråd för allt typ av skinn och läder.

Det kan skilja sig lite åt, beroende på vad för väska det är du har köpt, men generellt är det så att du bör använda någon form av fett eller kräm. Det för att ge väskan ett lager som skyddar mot repor och slitage. Det är viktigt att välja rätt fett eller kräm för väskan, så gå efter vad det är för skinntyp eller lädertyp. Detta kan behövas lite då och då under väskans livstid.

En del lädermaterial så som nubuck och mocka, de måste skyddas mot vatten före du använder väskan. Det finns speciell spray att spraya dessa med.

Med rätt behandling så kommer din väska i skinn eller läder hålla länge samt att den även får en vacker patina.

skinn

Allmänna skötselråd för läder och skinn

Eftersom skinn i sig är ett naturligt material så är det ett måste att sköta om det. Det så att skinnet i sig kan bibehålla sin karaktär. Läder och skinn brukar bara bli vackrare med åren, då de ofta får en vacker patina som det heter. Du bör minst göra rent en gång per år, det du har i läder eller skinn, i alla fall om du använder det ofta.

För att göra rent läder och skinn så kan du använda dig av lädertvål, galltvål samt lite vatten. Viktigt att tänka på att då du gjort rent det, är att låta det torka riktigt ordentligt, innan du gör resten.

Efter att det har torkat så är det viktigt att återfetta ditt skinn eller läder. Du kan använda dig av till exempel ett bra läderbalsam. Genom att smörja in med det så förlängs lädrets livstid samt att det förhindrar att lädret torkar ut. Det ger även bra skydd mot vatten. Läderbalsam är något du kan använda på skinnväskor, skinnjackor och skinnförkläden som exempel. Dock aldrig på mocka!

Ibland är det så att skinn och läder, där kan det uppstå så kallad torrfällning. För att kontrollera om ditt skinn fäller, ta en ljus trasa, och torka på skinnet. Om det blir färgat på trasan, så fäller det. Du kan då använda dig av en impregneringsspray. Det ger ett visst skydd mot fällning samt att det även ger ett skydd, som är osynligt, mot vatten, olja, smuts och fettfläckar. Denna behandling ska göras på en helt ny yta, eller en rengjord yta. Spraya jämnt och tunt på hela produkten, med cirka 20 cm avstånd och låt sedan det torka i minst 2 timmar. Du kan sedan upprepa denna behandling 2-4 gånger per år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.