I en luftballong är vi alla barn


Människans önskan om att kunna flyga har genom historien tagit sig många uttryck. Redan på 800-talet lyckades en spanjor företa en flygfärd och från renässanstiden finns bevarade ritningar på flygfarkoster skapade av självaste Leonardo da Vinci. År 1783 gav sig de franska bröderna Montgolfier ut på en första ballongfärd och därmed var luftballongen för passagerare född.

Under 1800-talet utvecklades sedan tekniken för ballongflygning och framemot slutet av seklet var den ett etablerat färdmedel med både hög prestanda och säkerhet i förhållande till de tidigare försöken. Den mest omtalade ballongfärden torde väl vara den polarexpedition som ingenjör Andrée företog till Arktis med vätgasballongen Örnen år 1897?

Under 1900-talets tidigare år förde luftballongen en mer undanskymd tillvaro till förmån för nya flygtekniker som zeppelinaren, flygmaskinen och senare helikoptern. En viss användning av luftballongen hade man i krigföring då den kunde användas vid spaning tack vare att den var ljudlös. Framemot 1980- och 90-talen fick luftballongen ett uppsving som en del i den framväxande upplevelseindustrin. Som Stockholmsbo under 1990-talet minns jag att himlen under klara sommardagar kunde vara fylld av vackra luftballonger i skiftande färger och former.

Barnens bucketlist

Att flyga luftballong är en populär upplevelse som nog de flesta, inte minst barn, har med på sin bucketlist. Finns någon speciell sorts luftballong barn, kanske en del undrar? Nej, alla flyger i samma sorts ballonger, men en del kanske tycker att vi alla blir barn på nytt då vi kliver in i en ballongkorg?

När min pappa fyllde 60 år fick han en luftballongtur i present, något han fortfarande pratar om. Jag tror att både äventyrskänslan och att få se sin barndomsstad Stockholm från ovan, bidrog till den positiva känslan.

Vi som under barndomen läste och såg filmerna om Pippi Långstrump minns väl hur hon jagades av poliserna Kling och Klang och flydde i en luftballong? Lite hisnande, lite läskigt, men nog hade jag som barn på 70-talet tyckt att det hade varit ett superspännande äventyr att få åka med i en luftballong. Då fanns inte den möjligheten, men för min son, som är född på 2000-talet, fanns alla möjligheter och gissa om glädjen var total då han som 11-åring fick ett presentkort på en luftballongtur!

För ett barn är det lätt att bli fascinerad av den stora, magnifika varmluftsballongen i vackra färger som hålls uppe i luften av endast en gaslåga. Hela processen med att vara på plats då man blåser upp ballongen, kliver i korgen och långsamt stiger uppåt är en spännande och magisk upplevelse. När man väl sedan kommit upp i luften en bit, slås man av tystnaden som enbart bryts av gasreglaget och knarret från ballongkorgen. Var vi kommer att landa vet vi inte riktig, det bestämmer naturelementen.

– Aha, ser kyrkan ut så där uppifrån! – Titta, där är farmors hus! Det blev jag som fick åka med sonen på ballongturen. Äntligen gick även min barndomsdröm i uppfyllelse, och så fint att få uppleva den tillsammans med sitt eget barn! Check på bucketlisten och ett minne för livet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.