Belysning i barnens rum

När du ska inreda dina barns rum, så finns det ju en del att tänka på. En mycket viktig del av det hela, det är att välja rätt sorts belysning. Det gäller ju dock att du på ett bra sätt kan balansera barnets önskemål med vad som är praktiskt. När det gäller belysning i barnens rum, så kan det vara bra att satsa på olika sorters lampor. Det kan vara en vägglampa för ditt barnrum, så väl som du bör satsa på bra belysning i taket samt kanske även en bra nattlampa.

Välja rätt belysning för olika aktiviteter

Bra takbelysning är så klart ett måste, men utöver det är det minst lika viktigt att det finns bordslampor, golvlampor och sänglampor i barnens rum. Så du kan välja att ha dels en bra lampa i taket, en vägglampa till barnrum, en snygg bordslampa samt en sänglampa.

Fördelen med att ha en bra takbelysning är att det då blir ett bra, jämnt ljus i rummet. Det gör att barnen kan se då de ska klä på sig eller städa sitt rum.

En bra bordslampa kan vara bra om barnet har ett bord där han eller hon gör sina läxor. Du kan med fördel låta barnet vara med och välja en passande lampa. 

En sänglampa kan vara i form av vägglampa till barnens rum. Den kan vara bra då du läser saga för barnet eller om barnet själv vill kunna läsa en stund före det är dags att sova. 

Det är inte fel att även satsa på en golvlampa, då de är både kul och funktionella. Dessutom kan de lysa upp mörka hörn på bra sätt, så att barnet känner sig tryggare. 

Satsa på en dimmerströmbrytare

Det kan vara smart att installera en så kallad dimmerströmbrytare. Då kan du så väl som barnet styra belysningen på ett bra sätt. Det går då att få rätt ljusnivå för det som ska göras. En dimmer kan även förändra rummets atmosfär. Det kan till exempel vara bra att ta ner det till ett svagare ljus då det är läggdags. Sedan ha ett starkare ljus för hjälp med att vakna till på morgonen eller för att se vad man gör när man leker. 

Satsa på ljusdekorationer

Utöver att ha en bra vägglampa till barnrum samt taklampa och bordslampa, så kan det vara skojigt med ljusdekorationer. Det är ju så att det inte är ett måste att all belysning har en funktion. Det finns ju lavalampor, ljusslingor, led slingor, neonljus, discokulor och en massa annat som lyser, som kan göra det lite roligare samt bidra till en bra stämning för barnets sovrum.

Bra ha en nattlampa

En nattlampa kan vara bra för barn som är mörkrädda, eller som har behov av ledljus om de vaknar på natten och behöver gå på toaletten. Det finns smarta rörelseaktiverade nattlampor om du inte vill att det ska stå på en lampa hela natten. Den tänds då, med ett mjukt ljus, så att inte sömnen störs vid toabesöket. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.